'Waarom zijn er geen luchtdrogers voor het hele lichaam?'

‘Waarom zijn er wel luchtdrogers voor het drogen van de handen, maar niet om het hele lichaam na het douchen te drogen?’ vroeg Tom Mulder zich af. Een body-dryer kan bijdragen aan het behouden van een stuk privacy en zelfstandigheid van ouderen en hulpbehoevenden. Bij Health Hub Roden ging hij meteen aan de slag met een prototype.

Meer privacy en kostenbesparend
Ton Mulder, afkomstig uit de gezondheidszorg, vroeg zich al langere tijd af waarom er in zorginstellingen geen gebruik wordt gemaakt van het drogen met lucht na het douchen. Er bestaan wel luchtdrogers voor de handen, maar een systeem om het hele lichaam na het douchen met lucht te drogen is niet voorhanden. Als er minder helpende handen beschikbaar zijn in de zorg, zou een body-dryer kunnen bijdragen aan het behouden van een stuk privacy en zelfstandigheid. Ook bespaart het kosten (aanschaf handdoeken en wasserij) en verhoogt het hygiëne.

PVC buizen en kopstukken
Een innovatie-bijeenkomst bij Health Hub Roden was de start van samenwerking met Jan Dirk van den Berge van Bergcom Engineering. Met eenvoudige middelen werd gekeken of het product potentie heeft, en of het werkbaar is. Met behulp van PVC buizen en kopstukken is een prototype gebouwd. De luchtstroom komt van een bladblazer en de verwarming van een verfbrander. Om de prestaties te kunnen beoordelen is er een drukmeting en een temperatuurmeting in het prototype geïntegreerd. Hiermee wordt een goede verhouding gezocht voor de luchtstroom.

Als de juiste verhouding is gevonden is, moet er getest worden tot hoever deze in staat is delen van de huid te drogen. Het afmaken en testen van het prototype moet aantonen dat het technisch haalbaar is en zo een kritisch ontwerpcriteria in kaart brengen. Om het project volledig af te ronden, moeten er meerde deelaspecten onderzocht worden (bv. comfort, huidgevoeligheid en stromingsleer).

Januari 2018