Foto- en doe- expositie: "Kom d'r maar es op!"

door Gonnie van Lente - Adaptatietechnicus bij UMCG Centrum voor Revalidatie

Welkom op deze foto- en doe-expositie: “Kom d’r maar es op!”

Deze expositie heeft de titel gekregen van de meest gehoorde uitspraak na het zien van al deze voorwerpen. Het meeste wat u gaat zien is sterk in zijn eenvoud.

De voorwerpen lijken eenvoudig en zijn zeer functioneel voor de eindgebruiker. Eén voor één voldoen ze aan de vooraf gestelde eisen. En bij de eerste keer zien en uitproberen gaven ze, zoals ik het noem, “dansende poppetjes in de ogen’. Hoe beperkt iemand ook is, dit is het moment waarvoor ik het doe.

Dat is tegelijkertijd ook het moment waarop ik, als ontwerper en maker, op mijn jeukende handen ga zitten om rustig te observeren wat er gebeurt. Daarmee faciliterend van iemands eigen laten worden met het eigen hulpmiddel.

 

In deze expositie is te zien dat techniek ook klein en eenvoudig kan zijn. Uiteraard kan je opschalen, hier is de kunst van abstraheren (tot de essentie) te zien. Of anders gezegd: zoals inkoken om de smaken nog meer tot hun recht te laten komen.

 

Ik wens u veel kijk- en proef plezier bij deze expositie. Wie weet roept u het straks ook: “Kom d’r maar es op!”.


Over Gonnie van Lente

Terugkijkend, kan ik dit zeggen: Als klein meisje wist ik al wat ik wilde worden, veranderaar! Want als dingen niet goed gaan, waarom zou je het dan niet anders doen of maken? Ik vond en vind dat nog steeds een volstrekt logische gedachte.

Inmiddels weet ik dat samen mopperen over dingen die niet goed gaan ook een band smeedt en dat veranderen soms als eng ervaren wordt. Het voortbewegen naar het onbekende…


In mijn werk als Adaptatietechnicus bij het UMCG Centrum voor Revalidatie neem ik dit mee in mijn ontwerpproces. Naast het samen maken van een lijst met eisen voor het product wordt ook het veranderen en de mogelijkheid op falen benoemd. Dit vergroot de gemeenschapszin in het willen slagen. De toewijding in oefenen wordt uitgesproken, daarmee verschuift het eigenaarschap van mij, als ontwerper-maker, naar de eindgebruiker. Dit maakt dat het hulpmiddel omarmd wordt, soms letterlijk!

 

De Health Hub Roden is een prachtige plek om deze kennis door te geven aan de volgende ‘generatie’ zorgcollega’s. Dat maakt het de uitgelezen plek voor mijn foto’s, producten en verhalen zoals deze foto- en doe-expositie.

 

Het is tevens een mooie illustratie in samenwerking van Health Hub Roden en UMCG, in een overeenkomst is vastgelegd en gevierd op 12 maart 2024.

Verschillende thema's binnen de foto- en doe- expositie


Adaptaties - Drieluik dunschillers 

Adaptaties - Vervoer 

Adaptaties - Wassen en krabben 

Adaptaties - Schrijven en typen 

Adaptaties - Bestekaanpassingen 

Adaptaties - Aankleden 

Adaptaties - Hobby