Wassen en krabben

Wassen en krabben

Links naar rechts, Boven naar beneden

 

Tandenborstel met handbeugel

Om niet zelf de tandenborstel te hoeven knijpen is er met spalkmateriaal (Aquaplast) een handbeugel gemaakt. Het handige van Aquaplast is dat het vervormbaar is door het met een heatgun = verfbrander te verwarmen. Het is dan over de hand te leggen om zo precies de contouren van de hand te volgen.

Wanneer de handbeugel is afgekoeld, klemt deze precies de tandenborstel in de handpalm. En zo kan zelf de tandenborstel vastgehouden worden.

Elke keer blijkt wel dat dit voor doorbijters is, er moet flink geoefend worden. In de volgorde van handelingen: Eerst tandpasta op de borstel dan aan en dan in de mond of toch tandpasta in de mond, tandenbostel aan en dan ook in de mond? En het manoeuvreren om het boven- en ondergebit overal goed te raken.

 

Haarborstel met duimhaakje

Deze kan je uitproberen en ervaren en vergelijken met een niet aangepaste haarborstel.

 

De mevrouw die haar haarborstel elke keer verliest tijdens het kammen.

Het handvat ligt niet prettig in haar hand en ze heeft geen grip.

Haar vingers grijpen door de pols omhoog te bewegen, de vingers gaan dan vanzelf in een vuist. Het is een zogenaamde functiehand. Deze ‘creëren’ we bij hogere dwarslaesies, om in plaats van slappe handen een handfunctie te maken.

Op deze manier kan je hem ook zelf uitproberen en het verschil ervaren met het exemplaar als toen die uit de winkel kwam.

 

Nagelknipper met vergrote arm

Bij het missen van fijne motoriek in de handen is nagels knippen ook lastig.

Wat het in dit geval ook lastig maakt is dat deze persoon niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft, bij deze persoon is dat een ‘een kapot filtertje in je hoofd’. Alles prikkels van het leven komen ongefilterd binnen en is overweldigend. De ergernis aan te lange nagels resulteert nu ineens in een driftbui. Waarna er schaamte is voor de driftbui, wat dan weer een huilbui wordt. Enorm vermoeiend is zo leven…

In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijke beweging, welke ik ‘pompend’ boven op de nagelknipper zou noemen. Daarom begonnen met de hefboom van een bestaande nagelknipper verlengen. Bij uitproberen bleek de nagelknipper in zijn geheel weg te glijden over de ondergrond (ook met antislipmat).

Om dat te voorkomen is het geheel op een plankje vastgeschroefd. Mooie bijkomstigheid: het oppervlak vergroot = meer antislip! Nu blijkt de nagelknipper weg te draaien. Door aan beide kanten blokjes te maken wordt dit draaien tegengegaan.

Het was een zoektocht met veel iteraties wat resulteerde is een product en dansende poppetjes in de ogen van de eindgebruiker. Want hij krijgt nu meer energie voor …

 

Deospuit met elleboogbediening

De arm op de hefboom leggen, de oksel bevindt zich voor de spuitmond, duw de hefboom naar beneden.

Er spuit nu deodorant op de oksel.

Gemaakt van een toiletrolhouder met klittenband met daarop een constructie van RVS.

 

Tenenwasser

Tussen de tenen wassen zonder ver te bukken

PVC-buis (bekend van de elektrische installatie) plat gemaakt aan een kant door het te verwarmen met een verfbrander. De ‘washandjes’ zijn gemaakt uit een washand.

 

Ruggenkrabber

Twee variaties

De bovenste is de eerst gemaakte, kunststof vervormd door het te verwarmen

De onderste is daarna vervaardigd door een vork te gebruiken. De tanden zijn wat ingekort en bot/rond gemaakt waardoor ze niet meer prikken.

Zelf vond ik deze wat mooier, maar ik weet niet welke de eindgebruiker prettig vindt. Want vaak is schoonheid toch ineens minder belangrijk als de andere meer functioneel blijkt. Het blijft voor een ontwerper ongrijpbaar. Dus luisteren naar wat de eindgebruiker zegt…

 

Bokkenpootje op telescopisch handvat

Zonder ver te bukken de nagelriemen kunnen fatsoeneren.