Nieuws 2023

Een radio van betekenis, dit is project 'Ellen's geluk' 

17 juli 2023

Ruim een jaar geleden mochten TIC-studenten Sven Jager (HBO Industrieel Product Ontwerpen) en Stephen Wouda (MBO Software Development) starten aan hun opdracht binnen Health Hub Roden; een radio ontwerpen voor Ellen.


Ellen heeft de mentale leeftijd van 1 jaar en is een groot muziekliefhebber, ze heeft een radio op haar kamer staan maar kan deze in de huidige setting niet zonder begeleiding bedienen. Dus wat is er nou uitdagender om een radio te ontwikkelen die Ellen wél zelfstandig kan gaan gebruiken!


In samenwerking met de ouders en begeleiders van Ellen zijn er allerlei ideeën uitgewisseld om tot een prototype voor een nieuwe radio te komen, zo is het bedieningspaneel geïnspireerd op een houten vormenstoof, dit vanwege de figuren en omdat het voor Ellen enige herkenning met zich meebrengt.


De studenten over het design van het bedieningspaneel: “Elke knop dient voor een ander muziekgenre waardoor Ellen zelf kan kiezen welke muziek zij wil luisteren zonder dat ze direct afhankelijk is van haar begeleiders. Op deze manier hebben wij ervoor gezorgd dat Ellen zelf weer regie heeft over wat zij zelf wil luisteren.”


Vandaag is het eindproduct persoonlijk overhandigd aan Ellen, met veel plezier werd de radio direct door Ellen in gebruik genomen! Een moment om niet te vergeten, een radio met betekenis, dit is waar we het voor doen.. Dit is Ellen’s geluk!

'Hubber' Sencure haalt 5 miljoen euro subsidie op voor industrialisatie biosensor chip

15 juli 2023

'Sencure haalt €5 miljoen op onder leiding van Cottonwood Technology Fund om de industrialisatie v/d SNCE-800 biosensor chip te versnellen.'

HHR is trots dat Sencure dit resultaat heeft weten te behalen én dat ze als 'hubber' gevestigd zijn in ons pand!

Meer weten? Je leest het via: https://tinyurl.com/4s6a3bfv
2-daagse SAVI workshops in september en november a.s. bij HHR

12 juli 2023
Herken je dit als leidinggevende en/of professional in de zorg?Maak dan kennis met de SAVI workshop!

SAVI biedt een systematische, objectieve analyse van gesprekken. Het betreft een communicatie workshop voor leidinggevenden en professionals in de zorg georganiseerd door Paula Nordhauzen.


Deze 2-daagse SAVI workshop is een ervaring op basis van een beetje theorie, veel praktijk – en veel plezier!


Op 21 en 22 September a.s. start de eerstvolgende SAVI workshop bij Health Hub Roden met als thema: ‘Gezond gesprek, leidinggeven in de zorg’.

Daarnaast is er op 2 en 3 november a.s. een SAVI workshop met het thema: ‘Communicatie’.


Wil je meer weten en/of direct aanmelden?

Dat kan via de volgende link: https://lnkd.in/eiuEk7AV


Crux Prijs (beste praktijkgerichte onderzoek van het jaar) voor student Lisa Sierdsema 

14 juli 2023

Gisteren heeft Lisa Sierdsema de Crux Prijs gekregen voor haar scriptie ‘De visuele herkenbaarheid van voeding voor mensen met dementie en gelijktijdige dysfagie’.


De Crux is een prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar en werd voorafgaand aan de diplomering uitgereikt door Dominicus Kamsma, Dean Academie Gezondheidsstudies (Hanzehogeschool Groningen)


Health Hub Roden is blij met deze erkenning voor Lisa’s inzet en geleverde kwaliteit en vooral trots op de bijdrage die haar werk kan leveren aan het verhogen van het eetplezier van een zeer kwetsbare doelgroep.


Nieuwsgierig naar de scriptie? Deze kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar: receptie@healthhub-roden.nl

Dennis Lo (TIC-team) rond afstudeeropdracht succesvol af bij HHR

14 juli 2023

Opnieuw een feestelijke bijdrage!


Dennis (student TIC-team) heeft zijn afstudeeropdracht binnen zijn studie 'Ondernemerschap & Retailmanagement' succesvol afgerond en daarmee is hij afgestudeerd!


De afgelopen periode heeft Dennis onderzoek gedaan naar de impact van verschillende marketingcommunicatiemiddelen binnen de politiek.Wat nou als je het verhaal van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ kunt koppelen aan de Voedsel 3d-printer?

12 juli 2023
Gisteren hebben ruim 20 kinderen van 'Kids Casa BSO' en 'Hoera, Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij' een koppeling gelegd tussen het verhaal van schrijver Roald Dahl en de realiteit. Na het ontvangen van een ‘echte’ chocoladereep met gouden ticket kwamen de kinderen met veel plezier naar Health Hub Roden toe.


Studenten Lisa Sierdsema en Robin Sleutjes (TIC-team) stonden in stijl klaar om de kinderen te ontvangen en te begeleiden tijdens een uitdagende en educatieve les, mede georganiseerd door Dorothé Posthumus-Sloep.


Na het testen van kennis uit het boek, mochten de kinderen zelf aan de slag. Eerst kennis maken met de voedsel 3d-printer en vervolgens ook zelf een dino figuur printen van druivenpuree. Uiteindelijk mochten de kinderen het 3d-geprinte figuur beoordelen op smaak, kleur en geur.


Diploma uitreiking studenten Maatschappelijke Zorg van het Alfa-College

11 juli 2023

Een feestelijke dag! Studenten van het Alfa-college kregen vandaag hun welverdiende diploma (Persoonlijk) Begeleider Maatschappelijke Zorg uitgereikt bij Health Hub Roden.


Inspiratiesessie 'Positieve Gezondheid' door De Vitaliteitscampus

23 juni 2023

Een inspiratiesessie met het thema ‘Positieve Gezondheid’ bij Health Hub Roden georganiseerd door De Vitaliteitscampus


Projectleider Ivo van Hijum nam de aanwezigen mee in wat gezondheid en vitaliteit betekent. Welke factoren hebben invloed op jouw gezondheid en hoe kan je zelf het heft in handen nemen? Positieve Gezondheid is toe te passen als individu, maar kan je ook gebruiken om als leidinggevende de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te verbeteren.


Een mooi en goed initiatief van het Alfa-college & partners!


Studenten Indonesische faculteit op bezoek bij HHR

22 juni 2023
Gisteren hadden we bezoek van een groep Indonesische studenten van de faculteit. Tijdens hun 17-daagse verblijf in Nederland leren de studenten meer op gebied van zorginnovaties en hoe wij dit als Health Hub Roden aanpakken. 

 

Het bezoek aan Health Hub Roden heeft de studenten verschillende mogelijkheden op gebied van zorgtechnologie laten zien en waarom het nodig is om technologie te ontwikkelen voor de zorgsector. 

 

Bart Verkerk (emeritus hoogleraar) geeft aan: “Ze willen graag de Health Hub in Roden bezoeken om te horen wat de filosofie erachter is en hoe je een goede relatie tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven opbouwt”

 

Kortom, het was een erg inspirerend bezoek met nieuwsgierige studenten!


Lisa Sierdsema (TIC-team) afgestudeerd voor opdracht met voedsel 3d-printer

20 juni 2023

Vandaag heeft Lisa Sierdsema (lid TIC-team) haar verdediging gehad voor de scriptie binnen de studie Voeding & Diëtetiek.


Met het onderwerp ‘De visuele herkenbaarheid van voeding voor mensen met dementie en gelijktijdige dysfagie’ heeft zij een 8,3 gehaald als eindcijfer!


Miljoenen subsidie voor aanpak problemen in de verzorging- en thuiszorg in Noord-Nederland (Wij zijn Katapult)

14 juni 2023

‘Miljoenen subsidie voor aanpak problemen in de verzorging- en thuiszorg in Noord-Nederland


Het ecosysteem Health Noord heeft vanuit het groeifonds Opschaling Publiek Private Samenwerking in het beroepsonderwijs, door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bijna 9 miljoen subsidie toegekend gekregen voor de uitvoering van het programma Health Noord.


Dit werd dinsdag door leden van het projectteam gevierd met een heerlijk stukje taart van Wij zijn Katapult


Intentieverklaring Praktijk leer- en ontwikkelcentra (PLOC) ondertekend (De Tirrel)

9 juni 2023
Op maandag 5 juni is in de Tirrel de intentieverklaring Praktijk leer- en ontwikkelcentra (PLOC) ondertekend door alle betrokken partijen. 


Om opleiden in en voor de praktijk anders vorm te geven en het hoofd te bieden aan een krimpende arbeidsmarkt, is de PLOC opgericht. De PLOC gaat onderzoekend en werkende wijs ontdekken hoe ze met nieuwe concepten kunnen werken, leren en ontwikkelen.


DeTirrel is van belang voor de regio. Het is een plek waar veel mensen werken, ook mensen die moeilijker een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden of zich moeilijker kunnen ontwikkelen. De Tirrel is een initiatief van GemeenteHetHogeland, DeHoven, CBSDePiramiden en ObsTiggeldobbe.


Design Thinking workshop met OR van Zorggroep Tangenborgh

5 mei 2023

Op welke wijze kan technologie en innovatief denken bijdragen aan het leveren van passende zorg, nu maar vooral ook in de toekomst?


Dit thema stond centraal tijdens het bezoek van de OR van Zorggroep Tangenborgh aan Health Hub Roden. Na een korte blik in de toekomst (en welke grote uitdagingen deze brengt), een overzicht van zorginnovaties binnen Tangenborgh door Saskia Timmermans-Lassche werden de leden van de OR aan het werk gezet in een Design Thinking workshop. De middag werd afgesloten met een rondleiding door ons gebouw.

Richard Wiltens (TIC-team) afgestudeerd met opdracht voor Brimos

20 april 2023

Richard Wiltens heeft vandaag zijn scriptie mogen verdedigen, binnen deze opdracht heeft hij het eigen ontwikkelde geautomatiseerd configuratiessysteem voor de Voetgangers-Oversteek-Plaats-masten van Brimos mogen toelichten. Met een mooie 7,4 heeft hij zijn studieperiode afgerond.


Nu start de oriëntatiefase voor Richard. Hier gaat hij onderzoeken hoe hij binnen de medische technologie, zijn passie voor product ontwerpen kan combineren met de werktuigbouwkundige achtergrond.

Sascha Bootsma (TIC-team) heeft haar scriptie succesvol afgerond

18 april 2023
Als je tijdelijk of voor een langere tijd wilsonbekwaam bent en je wilt wel meebeslissen hoe technologie ingezet kan worden voor jouw welzijn en/of zorg, hoe doe je dat?


Dit was het vraagstuk waarop Sascha Bootsma vandaag met een 7,5 is afgestudeerd.


Behalve een goede geschreven scriptie is ook een modelontwerp voor een wilsverklaring opgeleverd. Hiermee kun je eenvoudig aangeven op welke wijze toekomstige technologie je later mag ondersteunen en ruimte kan geven. Jouw wens kan dan worden meegenomen op het moment dat je hier geestelijk niet meer toe instaat bent.


Frank Hofstede (TIC-team) afgestudeerd met concept voor Ambulancezorg Groningen

17 april 2023

Frank Hofstede heeft vandaag zijn afstudeeropdracht afgerond met 8+.


Als lid van het TIC-team heeft Frank voor Ambulancezorg Groningen een concept ontwikkeld waarmee het hoofd van een patiënt sneller en beter op een brancard gefixeerd kan worden


Zonder de plezierig samenwerking met Arnold Roege was dit niet gelukt!

Awareness Festival 'Anders zijn is mooi' bij HHR

15 april 2023

‘Een kind met Downsyndroom hoort niet thuis in het reguliere onderwijs. Hier is speciaal onderwijs voor bedoeld.’Deze stelling en vragen worden ouders, onderwijsprofessionals en zorgprofessionals tijdens het verwondergesprek behandeld op het Awareness Festival op 15 april in de HealthHub in Roden. 

Een middag vol verwondering met de landelijke Perspectiefgroep Woningcoöperatie

13 april 2023
Vandaag een mooie middag vol verwondering met 13 leden van de landelijke Perspectiefgroep Woningcoöperatie. 

De toekomstige uitdaging vraagt om een verbinding tussen zorg en wooncoöperaties.


Gastles 'Roze loper' georganiseerd door Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenborg'

12 april 2023

Tijdens een uiteenlopende presentatie werd uiteindelijk antwoord gegeven op de vraag: Waarom is aandacht voor diversiteit en inclusiviteit zo belangrijk in de ouderenzorg?


Na afloop werden er diverse vragen gesteld en ontstond er een dialoog over de besproken onderwerpen. Een mooie afsluiting van een geslaagde ochtend!

Opnames gemaakt voor de documentaire over Ludolf 

5 april 2023
Vandaag zijn er opnames gemaakt voor de documentaire over Ludolf, de eerste Nederlander waarbij een kunsthart werd geplaatst.


Onder begeleiding van film- en documentairemaker Thom Verheul zijn er verschillende beelden vastgelegd om het verhaal van Ludolf te kunnen vertellen. Tijdens de opnames heeft oud-student Michel Rieskes meer gedeeld over zijn connectie met Ludolf.


Als Health Hub Roden zijn wij dankbaar dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze documentaire!

Van project naar eigen onderneming; Iustus beker

31 maart 2023

Anna Peterzon, lid van 'The Innovation Crew' en afgestudeerd in juni, zet vandaag haar eerste stappen als ondernemer met haar bedrijf: Gewoon-Design.


Met haar bedrijf brengt zij haar beker 'Iustus' op de markt!

Wij wensen Anna veel succes en impact toe!

Wil je meer informatie over haar bedrijf? Kijk dan even op haar website: www.gewoon-design.nl

Een georganiseerde inspiratiesessie met aandacht voor de toekomst van revalidatiezorg

17 maart 2023

Afdelingshoofden en behandelaars van UMCG Beatrixoord op bezoek bij Health Hub Roden voor een georganiseerde inspiratiesessie met aandacht voor de toekomst van revalidatiezorg.


Ook was er tijdens deze middag ruimte voor een Innovation Corner, hier werden verschillende innovaties gepresenteerd, onder andere de 'Iustus', ontworpen door Anna Peterzon van 'Gewoon-Design'. Dit is een kopje ontwikkeld voor mensen met én zonder een fysieke of motorische handbeperking. Ter afsluiting zijn er een aantal van deze kopjes door Beatrixoord overhandigd aan directeur Martijn Klem van Revalidatie Nederland.

Studenten Alfa-College Groningen maken kennis met zorgtechnologie bij HHR

17 maart 2023
Studenten van het Alfa College Groningen (Maatschappelijke Zorg) maken vandaag kennis met zorgtechnologie bij Health Hub Roden.


Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de studenten de verschillende vormen van technologie gaan ontdekken én deels ervaren. Een mooi moment voor de studenten om nieuwe inzichten te krijgen!

HHR participeert in de club van de Hunebedbouwers

8 maart 2023

Ook Health Hub Roden participeert in de club van de Hunebedbouwers. Het programma tijdens deze bijeenkomst: 

"Hoe ziet Drenthe er in 2050 uit?" 

Eindpresentatie nieuwe lichting TIC-team februari 2023

20 februari 2023

Afgelopen vrijdag was de eindpresentatie van de nieuwe lichting van het TIC-team (The New Innovation Crew) voor de Mytylschool Prins Johan Friso Haren (een openbare school voor Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal onderwijs voor leerlingen waarbij de fysieke beperking voorliggend is, óf waarbij sprake is van een meervoudige beperking). 


Na een intensieve week van kennismaken, samenwerken en creëren mochten negen studenten vanuit verschillende studierichtingen hun eerste bevindingen presenteren rondom de ‘belevenistafel’. Meer..

Do's & dont's van subsidie

16 februari 2023
Op dinsdag 7 maart 2023 deelt het team van Ruber Acia alle do's & don'ts met je over subsidies in het algemeen en over de MIT Haalbaarheid regeling, die voor veel bedrijven (ook start-ups!) interessante kansen biedt Meer..

Dorothé Posthumus over de Health Hub: ‘Hier voel ik mij thuis’

Dit verhaal is van Dorothé Posthumus. Ze viel begin 2019 tijdens het schaatsen op het ijs, met hersenletsel als gevolg. Ze is daardoor beperkt in haar dagelijkse bezigheden, maar probeert daar zo goed mogelijk mee te leven. Twee keer per week werkt ze als vrijwilliger met onze studenten, die profiteren van haar onderwijskennis en - ervaring. Meer..